vineri, 23 august 2013

Concediul in Croatia

Pentru ca tot e sezon de vacanta, ne-am propus sa calatorim spre Croatia, o tara care este vizitata in fiecare an de 45 de milioane de turisti. Probabil ca exista si motive, nu? Impresia generala este ca a ajuns o tara mai dezvoltata decat Romania, desi a trecut printr-un razboi dramatic in anii 90-95. Au autostrazi care leaga capitala Zagreb de litoral, autostrazi cum Romania inca nu are. De ce? sa fie oare de vina politrucii pe care i-am ales de 23 de ani incoace???
Tunelul de pe autostrada ce leaga Zagreb de Split are 5,5 km si trece prin munte... La noi se chinuie de doua decenii sa faca 100 de km de autostrada... Ei au peste 1100 km... La ei soseaua este ca foaia de hartie... La noi e numai valuri...
Bun, sa trecem la prezentarea locurilor turistice!
Plitvice. Parc national, rezervatie. Avem si noi rezervatii naturale. Numai ca nu sunt puse in valoare. Plus ca al lor este deosebit.
 
Plitvice, ape cu irizatii superbe










Pentru vizitarea parcului aveti nevoie de un bilet de intrare, care include, optional, plimbarea cu vaporasul si cu trenulet auto. Costul este de 120 kune, echivalentul a 16 euro. Plata se face in kuna si eventual cu cardul, inca nu accepta euro. Cine crede ca are o conditie fizica de invidiat, poate renunta la plimbarile mecanice si sa bata la picior tot parcul. Ce-i drept, e destul de mare, asa ca va doresc succes! Noi am preferat sa facem un traseu mai lung, cel care incepe de la lacurile superioare si care includea atat plimbarea cu vaporasul cat si "urcarea" cu trenuletul auto.
Peisajul este superb, daca aveau si cateva insule suspendate putea sa concureze cu natura imaginata de James Cameron in  Avatar! Irizatiile apei (limpede ca un cristal) cuprind o paleta destul de larga, de la verde la albastru, turcoaz sau cum distinge fiecare... Asadar, prefer sa atasez poze (chiar daca nu reflecta in totalitate adevarul cromatic surprins de ochiul uman).




Cascadele sunt superbe, chiar daca inaltimea lor nu este fantastica, jocul pe care l-au facut, strecurandu-se printre ierburile crescute, prin crevasele calcaroase, este demn de evolutia relatiei apa-piatra. A invins apa...


Cascada


Turistii sunt la fel de multi ca la Roma, la Sf. Petru...
Impresia generala, dupa ce ne-am plimbat mai mult de 6 ore prin parc, era aceea ca nu eram deloc epuizat ci realimentat de un peisaj cu adevarat fascinant. Va recomand sa nu ratati plimbarea printr-un parc unic in aceasta zona a Europei! Apele va vor incanta cu nuantele demne de un pictor renumit iar natura este un furnizor fantastic de energie spirituala.

 Coasta Adriaticii este stancoasa si demna de o carte de colorat. Jocul luminii si al apei este o placere pentru ochi, un rasfat pe care nu te astepti sa-l intalnesti.
Palmierii sunt la ei acasa, spre deosebire de cei "adoptati" de primarul cu nume de leguma

apa e cristalina si mai sarata decat Marea Neagra

Legatura cu alte insule se face prin linia de feribot, punctuala

Oare, vom avea si noi ape cristaline???

Colt dalmat colorat
Si pentru ca e bine sa mergi in cautare de civilizatii si lumi noi, am plecat pe insula Hvar, cu feribotul. Legendele erau fabuloase, ca e insula lavandei, ca este ceva nemaivazut, etc. Dupa ce am trecut de Sucuraj, locul debarcarii, nu vedeam decat pustietate in stanga si de-a dreapta soselei. Norocul a fost ca ne-am luat si echipamentul pentru plaja. Da, echipament complet compus din una bucata izopren care sa atenueze prezenta pietrelor precum si una bucata slapi gumati pentru ca altfel nu poti intra pe pietrele de la malul apei. Auzisem si de ceva arici de mare, asadar erau si echipament de protectia muncii, ma rog, a relaxarii. Asa ca daca tot aveam echipamentul ne-am intins la plaja pentru cateva ore, lasand la urma descoperirea orasului Hvar.
Dupa plaja binemeritata si linistita dintr-un golfulet lipsit de aglomeratia zilnica din Dvrenik, ne-am indreptat catre orasul Hvar. Nu ne imaginam ca orasul e chiar atat de frumos si cu o istorie care coboara pana in perioada venetiana si romana.
Superb oras, chiar daca la prima vedere este mai scump decat zona continentala.
Stradutele inguste au aerul italian, venetian, se simte istoria cum respira printre ziduri.
Marmura din aleea centrala a fost slefuita de-a lungul timpului de negutatori, de razboinici si de miile de turisti. In port erau acostate yahturi cum rareori se vad. Barcile cu motor fac legatura cu alte insule din jurul Hvarului, ducand turistii pe insulele mai putin aglomerate sau naturiste.
De sus, de pe colina, trona Cetatea Spaniola, o constructie ridicata in perioada lui Carlos al V lea. Din punct de vedere arhitectonic nu este cine stie ce arta, dar panorama vazuta din cetate este deosebita. 

strada din Hvar

Pitoresc in Hvar

Arhitectura in Hvar


Fiat lux!




Panorama Hvar - se vad barcile care fac legatura cu insulele apropiate

 
Nu stiu daca aparatul transmite si emotia orasului Hvar
Urmatoarea iesire a fost in Dubrovnik, orasul care tinea pagina jurnalelor de razboi in perioada 1992-1995. E uimitor cum si-a revenit acest oras datorita turismului! Din cenusa razboiului iugoslav, iata ca a rasarit ca o pasare Pheonix.


Facilitati. Nu va asteptati sa fie ceva gratis!


Tiglele noi dupa bombardamentele de acum 20 de ani


Panorama poate fi vazuta de pe muntele apropiat, dupa ce ai urcat cu telecabina.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu