duminică, 27 aprilie 2014

Resurse melifere la inceput de sezon

Primavara aceasta a debutat in mod atipic, mai devreme decat cea de anul trecut cu aproape 3 saptamani, plus ca regimul precipitatiilor este mult mai bogat decat primaverile anterioare. In acest caz, si resursele melifere sunt putin cam haotice, albinele nereusind sa fructifice oferta de nectar data de plante si pomii fructiferi fie din cauza ploii, fie din cauza temperaturilor scazute. Faptul ca pe timp ploios am vazut si albine la cules nu ne duce cu gandul la adaptarea albinei la conditii neprielnice de zbor ci la necesitatea acesteia de a se aproviziona cel putin cu apa pentru cresterea puietului.
In Bucuresti a trecut perioada pomilor fructiferi,urmeaza arboretul, incepand cu artarul canadian si pana la paulownia.

paulownia elongata
paulownia tomentosa
seara

wisteria

seminte artar
seminte artar cu floare umbela
la ora 20.15 albina inca era pe floarea de artar

salcamul galben







Lumina in amurg

miercuri, 23 aprilie 2014

Sonata florilor

Am pasit inca odata intr-un alt anotimp, acela al florilor de primavara. Cu planuri noi, ce asteapta realizarea, cu dorinta de a fi inconjurat de lucruri frumoase si idei placute. Primavara vine cu dorinta de a face ordine in jur, in gradina de langa casa, cu atat de multe lucruri ce spun cate ceva despre noi. Vita de vie trebuie taiata intr-un anume fel, astfel incat sa nu se degarniseasca prea repede butucii, randurile de flori trebuie plantate cu grija, ca nu cumva cele mai inalte sa le inabuse pe cele mici, sau culorile sa nu fie prea bine asociate.
Albinele au iesit la cules intens de polen si nectar, se dezvolta frumos. Casuta incepe sa prinda alt strai, dupa  ce cateva maini de lac si vopsea sau var isi fac simtita prezenta.
Timpul este insa ploios, nu prea lasa loc de manevra. Nu am mai vazut asa o primvara ploioasa de 20 si ceva de ani, cand eram la generala si prindeam cate o primavara atat de ploioasa incat dupa 2 saptamani , paraiele cresteau atat de mult incat viiturile ajungeau pana langa gardul scolii. Si ce priveliste socanta era sa vezi un rau lat de cateva zeci de metri, murdar de la aluviuni si ducand cu el tot ce prindea in cale, de la trunchiuri de copac la  wc urile din lemn pe care le mai aveau satenii prin dosul gradinilor...
Acum nu a avut insa aceasta putere, doar ploua mocaneste toata ziua, in ciuda nectarului din flori care se pierdea aiurea, in loc sa fie adunat de albinute.

inceputul unui nou look


albinuta in floarea de cires
dalbul
harnicutele

sâmbătă, 5 aprilie 2014

sezon apicol

Incepe noul sezon apicol. Facem rost de materialele necesare, stupi, rame, nuclee, faguri artificiali sau "distractii" retro, cum sunt cosnitele impletite. Se pare ca daca un stramos a fost apicultor, genele raman sa ne conduca spre acelasi hobby...In definitiv, oamenii au fost la inceput vanatori, pescari, agricultori, apicultori... Doar nu am sarit direct in bancile universitatilor, pana la noi au trudit multe generatii iar informatia codificata in genele noastre ramane de veghe.
Astazi a fost targ apicol la ACA Bucuresti, oferta diversa si bogatie de informatii. Am fost placut impresionat de cosnitele impletite (chiar daca nu sunt din paie, asa cum era materialul initial) si ma amuza ideea de a avea cateva cosnite demonstrative, cu vechea metoda de a intretine familiile de albine in stil traditonal. Langa casa retro, cosnitele retro...e o forma de protest fata de betoane, asfalt, sticla, termopane...
In definitiv, la noi are succes "spoiala", raman surprins de case taranesti cu termopane, asta in timp ce in occident se revine la tamplaria de lemn, chiar stratificat.
Pana la revenirea vremurilor mai frumoase, chiar daca astazi ploua in inimile noastre, cateva foto cu florile efemere ale primaverilor. Prin ele ne dam seama cat de mult ne-a iubit Creatorul, ca nu suntem nimic altceva decat eterni pasageri ce asteapta un tren.


cosnita


colector de polen
superbe - forsytia
surpriza unei seri-  teci de wisteria si seminte
spectaculoasa magnolie
bobocii florilor de mar
eleganta, armonie, culoare...