marți, 29 iulie 2014

Elada - de la insulele ionice la Acropole

Sa calatoresti intr-o tara care a dat lumii primele izvoare scrise, de la Eschil si Sofocle si pana la legile lui Pericle, e o mare provocare istorica si culturala. Muntii Pindului, Olimpul, cu capul scaldat in nori, locul unde stramosii credeau ca isi au salasul zeii, in frunte cu Zeus si Hera, dealurile si campiile nesfarsite de maslini, te impresoara si te cuceresc, asa cum o realizeaza si cerul ionizat de soarele puternic sau marea cu multiplele ei nuante, de la azur la blue ciel sau turcoaz
Am inceput calatoria prin nord, dupa traversarea Bulgariei. Specific zonei grecesti sunt taxele de autostrada psihologice, incep cu taxe mici, de 1,9 eur si ajung pana la 4,90 eur dar nici nu stii ce tronson platesti, pentru ca aceste tronsoane sunt relativ scurte. Daca are cineva rabdarea sa adune cat a dat la taxa, constata ca aplicarea taxelor mici si dese este foarte bine calculata, astfel ca in final sa fie o suma de 20 si ceva de eur, suma care altfel ar fi parut mare la prima vedere. Dar este esential ca ei au autostrazi bune iar noi inca mai asteptam inaugurarea unei autostrazi pompos numita... Cea de la Pitesti la Bucuresti poate fi incadrata la drum national cu prioritate, nu cred ca are standard de autostrada.
Peisajul montan predomina in Grecia, campiile sunt irigate intensiv iar terenul neirigat are aspect de pampas, temperaturile fiind  relativ ridicate. Dar peste tot, acolo unde terenul permite, gasesti plantatii de maslini vechi de sute de ani, cu trunchiuri gaunoase (maslinul intra puternic pe rod doar dupa 80 de ani de la data plantarii),alimentate de reteaua de irigat "picatura cu picatura".


Pana in Zakynthos am mai facut o pauza in Lamia, un orasel central al Greciei, aflat la poalele unui versant inalt muntos, cu un peisaj interesant, cu palmieri si alte plante de zona mediteraneana.


peisaj matinal


Trecerea din Grecia continentala spre Peloponez se face pe un pod grandios

Adăugaţi o legendă
Din Peloponez spre insulele ionice, trecerea se face cu feribotul, spre Kefalonia sau spre Zakynthos, traversand Marea Ionica de la Kilini spre Zante, in cazul de fata.
pont in Kilini





imbarcarea

Destinatia a fost repede descoperita, gratie GPS ului si hartilor. O statiune altfel decat cele romanesti, agitata dar lipsita de cocalari si ghertoi, dar in care poti auzi destul de des limba romana: Argasi.

leandrul, planta foarte des intalnita

perspectiva spre Zante


piscina hotelului Palmyra

Bouganvillea, raspandita pe insula

cea mai mica plaja


apa era limpede ca un cristal

Problema acestei statiuni este una singura: plajele sunt mici, nu sunt atat de late ca in Romania si daca au nisip bun, sigur sunt amenajate de o firma care inchiriaza umbrele si sezlongul adiacent contra unei sume cuprinse intre 5 si 7 euro. Dar orice problema are si o rezolvare, asa ca au aparut mici baruri care dispun de o suprafata de pamant amenajata in gazon si aici ai parte de umbrele si sezlong gratis, cu conditia sa faci consumatie la bar. Si nu e rau, pentru ca ai de unde alege, de la sucuri autohtone si pana la berea Amstel.
Am plecat in cautarea unei locatii cu nisip auriu si fin, fara alge...Iar locatia nu era foarte departe de Argasi, doar la 8 km, statiunea numindu-se Kalamaki - plaja buna, dar ai senzatia ca ai venit la o cura geriatrica, invecinata cu zgomotoasa si agitata Laganas, unde simti ca s-a revarsat Costinestiul de alta data. Apa marii este superba, calda, limpede ca un cristal iar plaja este cu nisip fin, fierbinte la orele amiezii, in zona alegand sa depuna ouale broasca testoasa Caretta caretta, astfel ca o parte din plaja este rezervatie naturala pentru protejarea habitatului acestor broaste testoase. E o ciudatenie sa faci plaja pe o plaja rezervatie naturala, eu as fi exclus definitiv activitatea umana in zona doar pentru a proteja aceste testoase. Este atat de speculata prezenta acestei broaste testoase incat se organizeaza croaziere pe mare care au ca scop "vizitarea" acestora in mediul natural, fiind starnite sa faca o vizita la suprafata de agitatia pe care o fac vaporasele. Nu inteleg de ce nu sunt interzise aceste croaziere care fac mult rau broastelor, fiind stresate in mediul lor natural de prezenta acestor nave cu elice. E ca si cum ai vrea sa vezi omul, ca fiinta, prin inducerea unor furtuni in jurul casei pana cand ostenit acesta sa scoata capul afara sa vada ce se intampla. 
indicatoare gasesti la tot pasul

spre Kalamaki, plaja testoaselor


















Atena: o mare de cladiri albe, sclipind in soarele torid ca niste diamante aruncate pe dealuri, punctata din loc in loc de colinele sale istorice: Partenonul, Acropole...
Ratacind printre colonade nu ai cum sa nu te gandesti la cei care au zidit aceste minunatii, totul pentru zeii care domneau in Olimp...
Pasii ne duc pe acolo pe unde a calcat Pitagora, Socrate, Platon.
Iar Platon spunea: "Fiind nemuritor, sufletul nostru ramane totusi , prin natura lui, capabil intotdeauna de toate lucrurile bune si rele. Nu depinde decat de noi sa urmam calea care urca si s-o evitam pe cea care coboara".
Si ca lucrurile sa fie si mai complicate, Anaxagora( cca 500 i.H.), teolog fara microscop spunea: " multitudinea infinita a particulelor se combina pentru a da nastere unor corpuri diferite, fiecare avand un numar diferit de atomi"... si "totul exista dintotdeauna, totul este divizibil la infinit", in conditiile in care nu aveau in dotare instrumentele existente in prezent.

Detalii cariatide- templul Erehteion - dedicat zeitei Atena

detalii Partenon

Atena, panorama

Templul lui Zeus...sau ce a mai ramas din el dupa ce oamenii au luat marmura (din 104 coloane originale au mai ramas 16!)
Tipul de coloane este folosit in arhitectura pentru edificii importante ale statelor moderne
Detalii coloane din templul Erehteion (partea cu Poseidon)
Erehteion - templul dedicat zeitei Atena cat si lui Poseidon

Templul lui Hefaistos, zeul focului, comertului...




detaliu capitel Partenon


intrarea in Acropole


parte din Agora cu templul lui Hefaistos

cat vezi cu ochii, cladiri albe cu straluciri de diamant (sticla in soare)

Acopole vazut de jos

reproduceri

stradute in Atena



balcoane inverzite





Partenon vazut de la etajul 11, piata Omonia




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu