marți, 1 octombrie 2013

La tara...

Sunt zile in care vrei sa te unesti cu natura, sa apartii unui loc in care te simti extraordinar, acolo unde timpul pare ca se pierde in vesnicie, ca se scurge altfel decat in oras.
Iata ca am ocazia sa savurez cateva zile la tara,desi numai relaxare nu se numeste ceea ce am facut. Munca fizica, de exterminare a rugilor de  mur ce pusesera stapanire pe o bucata din gradina, dezvoltati in voie in cei 8 ani in care nimeni nu i-a deranjat. Interesant este ca au o compozitie bazata pe amidon in tulpina, asa ca ard foarte bine, chiar daca sunt verzi. Inlocuirea apei cu amidonul are rolul de a face mai rezistente in fata gerului mladitele anuale. Ma asteptam sa fie dotati cu radacini pivotante puternice, dar sistemul lor radicular este mai mult superficial, avand insa un ecosistem care le permite sa aiba umezeala, la umbra lor se dezvolta un miceliu de muschi si licheni care pastreaza umezeala.
regatul murilor - 2013

atac la regatul murilor

Locul de odihna, viitoare gradina
dupa 1 an- schimbare



Intre timp, am controlat si am restrans familia de albine, pregatind-o de iernat. Avand in vedere ca am plecat de la o mana de albine, roiul din iunie, acum se prezinta chiar foarte bine, avand, la prima vedere, suficiente rezerve pentru a depasi iarna. Oricum, voi incerca sa aplic metodele descrise de Malaiu, cu stimularea familiei in primavara. Zona unde vreau sa amplasez stupii este favorabila apiculturii, fiind o zona de dealuri impadurite, in principal, cu salcam. In mai, cand infloreste salcamul, tot codrul pare nins, atat de mult salcam este in padure. Iar atmosfera este incarcata de mirosul de salcam. pacat ca nu este si tei suficient, ma rog, asta este prima senzatie, desi nu am strabatut padurea, sa vad ce procent are in tei.
asteptand aratura de toamna


panorama spre padure

peisaj de toamna in livada

floarea soarelui plantata in iulie

Seminte de Canna indica

relaxare pisiceasca

restrangerea si pregatirea de iernare a roiului


flori melifere

Salcia din gradina
 Acum asteptam sa vedem ce mai trebuie sa facem sa ajungem la aratura de toamna, sa pregatim terenul pentru cultivare, dupa o pauza de mai bine de 8 ani. Planuri am cu duiumul, timp de pus in practica nu prea este. As vrea sa plantez un rand de lavanda, cateva de floarea soarelui, cateva de facelia si alte plante melifere, sa inmultesc pe langa gard sanzienele de gradina (au potential melifer, sunt foarte vizitate de albine), sa plantez gardul de gladita pe langa vita de vie (este si eco, fiind natural 100% si este si durabil in timp, necesitand doar taieri de ramificare si eventual ulterior de intretinere a coroanei). Gladita are si potential melifer bun, florile aparand in perioada dintre salcam si tei. Strabunicul meu a plantat in granita padurii un roscov(denumirea populara a gladitei), eu urmeaza sa-i inmultesc. Ar trebui ca fiecare sa contribuie la imbunatatirea bazei melifere, sa planteze cel putin un pom melifer, daca are teren la tara. Nu trebuie sa asteptam pe nimeni din afara, noi trebuie sa facem singuri gospodarirea tarii cat mai bine. Nu cred ca nebunia cu exploatarea aurului ne va aduce ceva bun, ci doar exploatarea resurselor aflate la suprafata. Dar odata cianurat mediul, rana urata a celor 4 munti rasi si transformati in namol se va dezvolta in tumora ce va invada corpul natural al zonei motilor. Nu se va mai putea exploata nimic din resursele naturale, lemn, miere, lapte, carne de vaca, oaie sau ce o mai fi crescand in zona. Cresterea durabila nu o da o exploatare intensa de 10 ani ci dezvoltarea durabila ce include resursele naturale existente. Elvetia nu extrage aur si e cea mai bogata natiune. Noi nu...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu